Home > historie

hISTORIE

In 1965 werd op 8 juni in Wognum de eerste draverij verreden met de kermis die toen nog plaatsvond tijdens het Pinksterweekend. Tijdens deze draverij werd gereden om fl. 400,- prijzengeld. Deze draverijen werden op verschillende plaatsen in West-Friesland verreden, veelal gelijk met de plaatselijke kermis. Ook werd er een tractor behendigheidswedstrijd gehouden en verschillende autosterritten. Dit alles om de kasgelden te verhogen en de draverij te bekostigen. Het programmaboekje van toen bevatte vele adverteerders uit Wognum en omgeving. Die basis is nog steeds van kracht. Na 20 jaar wilde draverijen en een afnemende belangstelling is alles op z’n kop gezet.

In 1986 werd er voor het eerst gedraafd onder de N.D.R. met totalisator en een avondmarkt op de Sportlaan. Jammer was dat die eerste N.D.R. koers gelijk werd verreden met de opening van het W.K. voetbal, wat de belangstelling niet ten goede kwam. De toto omzet was zo’n fl. 9.500,- en de jaarmarkt liet te wensen over. Deze markt was door het vele extra werk voor het toenmalige bestuur dan ook éénmalig.

In 1991 werd de Wognumse kermis voor het eerst tijdens het hemelvaartweekend gehouden van donderdag t/m zondag. De draverij werd op vrijdagmiddag na Hemelvaart verreden. Dit bleek een gouden greep! Met dank aan oud vice-voorzitter Klaas Weel die zich daar 100% voor heeft ingezet. De vrijdag van de kermis met de draverij is het hoogtepunt van het kermisweekend. De draverij staat als een huis en trekt duizenden paardensportliefhebbers naar de Kerkstraat. De toto omzet is nu ca. € 25.000,-. De middenstanders en ondernemers uit Wognum en de regio steunen ons al vele, vele jaren. Sommigen al vanaf de eerste draverij in 1965, waarvoor onze welgemeende dank. De samenwerking met het gemeentebestuur en dorpsraad is goed. De loterij is als vanouds één van onze inkomstenbronnen. Daarnaast natuurlijk de donateurs en is er sinds 2009 de mogelijkheid om een deelnemend paard te sponsoren. Dit alles samen met ongeveer 22% van de omzet van de totalisator, maakt het mogelijk om ieder jaar weer een kortebaandraverij te kunnen organiseren.

Het stichtingsbestuur bestaat uit 15 personen die allemaal de passie voor de paardensport delen. Dit bestuur is al maandenlang actief om alles probleemloos te laten verlopen. Wij zijn trots op onze kortebaandraverij en willen ervoor zorgen dat dit prachtige paardensportspektakel blijft voorbestaan. Verschillende bestuursleden zitten al meer dan 20 of zelfs 25 jaar op hun post, tevens kunnen wij jaarlijks rekenen op de hulp van diverse vrijwilligers.